Fördjupning

Allt fler människor drabbas av värk och spänningar från axlar, nackar och ryggar. Ofta känns det besvärande att fråga make/maka, släkt eller vänner om hjälp med en stunds massage.

Massageredskapet TRIGGERWOOD® är konstruerad för att komma åt de muskler som man själv inte når, dvs mellan och på skulderbladen, ner längs ryggraden och höftmuskulaturen.

En triggerpunkt är en form av muskelspänning i en muskel som ofta gör ont, ömmar och strålar smärta till andra områden av kroppen. Triggerpunkten känns ofta som en tumnagelstor förhårdnad eller som en sträng i några fibrer av muskeln. Ofta så strålar (refererar) smärtan till andra områden och vid ett tryck med tummen kan man förstärka smärtupplevelsen och provocera smärtan så att den känns mer på ett helt annat ställe än just under tummen. Man säger att triggerpunkten ”triggar” eller refererar smärta till andra områden. Exempelvis kan triggerpunkter i nackens muskler ge huvudvärk, triggerpunkter i sätesmusklerna kan ge ischiasliknande smärta (värk i benet) och triggerpunkter i skulderbladets muskler kan ge smärta i armen.

Om triggerpunkten återkommer trots att man behandlat den så är det viktigt att utreda varför den uppstått. Det kan handla om felaktiga arbetsställningar, ensidiga rörelser, svagheter eller kanske det vanligaste, att det finns någon form av störning mellan muskel och nervsystem via inskränkta rörligheter i något eller några av ryggradens alla segment. Då är det viktigt att man tar kontakt med en utbildad terapeut som kan återställa rörligheten via specifika manipulations- eller mobiliseringstekniker.

Det finns inte bara en metod för att behandla triggerpunkter. Att bli behandlad av en terapeut innebär ofta lite större utredningar för att hitta orsaken till varför triggerpunkter uppstått. Det finns emellertid enklare behandlingstekniker som du själv kan utföra då vi pratar om tillfälliga, enklare smärttillstånd i muskulaturen.

För att bekvämt kunna pricka rätt, så har TRIGGERWOOD® gjorts flyttbar via en sugpropp. Med TRIGGERWOOD® kan du ge dig själv en stunds djup massage/pressur i just de triggerpunkter (muskelknutar) du annars inte kommer åt att nå. Du kommer att märka att du kan massera mycket djupare och starkare än någon massageapparat någonsin kan åstadkomma. Dessutom behöver du ingen hjälp.

För att bäst dra nytta av TRIGGERWOOD® så bör du läsa instruktionerna på den här sidan och försöka själv eller tillsammans med din terapeut komma fram till  vilka punkter du ska bearbeta med TRIGGERWOOD®. För varje ryggparti där behandling med TRIGGERWOOD® lämpar sig , finner du exempel på vilken teknik och kroppsposition som fungerar bäst under rubriken ”BEHANDLING”.

Efter varje behandlingsbart område som visas  finns exempel på var triggerpunkter (muskelknutar) är lokaliserade. Du skall applicera TRIGGERWOOD® mot den smärtande punkten som illustreras av piltavlan. Sök med hjälp av knoppen efter den punkt där du känner igen den värk du lider av.

Så kan du göra själv! Gå in på sidan BEHANDLING